9. Turnaj Deskovek 2019/2020 Karty „Mrtvého muže“ – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Úvodem tohoto článku nám dovolte, bychom se vrátili do nedávné minulosti. Začátkem letošního března se běžný život v naší zemi prakticky zastavil. Z Číny do Evropy doputoval zákeřný koronavirus: COVID-19. Jeho zákeřnost spočívá především v tom, že se šíří podobně jako chřipka. U někoho má celkem hladký průběh, u jiného však dochází k vážným zdravotním komplikacím a k nevyhnutelné hospitalizaci v nemocnici. Přísná a pochopitelná hygienická opatření, v podobě uzavření skoro všech veřejných prostor, začala v březnu (přesněji řečeno 13.3.) Dne 19.3.2020 se měl hrát již 8. turnaj ligy knihovních Deskovek v kultovní hře Osadníci z Katanu… Neodehrál se… Následovala neobvykle dlouhá společenská pauza.

Každý asi moc dobře ví, jak se život v naší zemi zastavil. Největší radost z toho měly děti, protože se náhle přestalo chodit do školy a výuka později probíhala po oblíbeném internetu. Rodiče se naopak ocitli na pokraji zoufalství, protože bez práce nejsou koláče a skoro všechny firmy se uzavřely. Jelikož náš „Sarkastický hráč“ je studentkou na gymnáziu, mohl jsem tuto nově zavedenou moderní výuku občas osobně sledovat. Za mých školních let jsme měli jen námi oblíbené, ne však tak dlouhé, mimořádné uhelné prázdniny! Internet neexistoval a tramvaje i autobusy jezdily sporadicky, pokud je někdo v depu včas rozmrazil. V promrzlých třídách nám učitelé rozdali úkoly a my odešli domů, abychom další týden, do ještě promrzlejších tříd, donesli svůj pečlivý výsledek domácí práce.

Léto v boji s kornavirem naznačilo určitý úspěch. Všichni měli z toho radost, děti obzvlášť, protože školní rok skončil a nastaly prázdniny! Virus se tvářil jako že odchází z naší všední reality. Všichni jsme se z vítězství radovali a díky tomu začalo tzv. překotné rozvolňování všemožných zákazů. Jenže… jenže od koronaviru to byl pěkný strategický manévr a dokonalý taktický úskok. Zcela nenápadně nabral druhý dech a my se v knihovně, podruhé v tomto školním roce sešli v době, kdy ta „mrňavá potvora z Číny“ o sobě dává opět vědět, navíc silou ještě větší než dříve.

Za přísných hygienických podmínek: rouška – čisté ruce – dezinfekce – rozestupy, jsme se 17.9.2020 v 16:00 hod sešli v již připraveném prostoru dětského oddělení k 9. turnaji knihovních Deskovek. Vyčkali jsme chvíli, zda ještě nedorazí nějací opozdilci, kteří by posílili naše hráčské řady. Nikdo další však nepřišel. Hrály se karty Mrtvého muže – dvojice. Přes nepřízeň okolností se nám podařilo sestavit 4 celé týmy. Prakticky takové turnajové minimum účastníků. V 16:30 hod byl turnaj oficiálně zahájen. Sešly se v něm zajímavé týmy: „Heyráci“ v náhradním složení Lišák – Knedlík (místo hráčky S.A.), tým Dračáci (spolehliví Vykřičník s Otazníkem),  prakticky skoro železo-betonový tým Irenka Tandem (ve složení Maple a Irenka) a vše doplnil na místě narychlo smontovaný tým Dědina (Helenka – Šerif).

Po rozlosování dvojic ke stolkům a po pár minutách hry, jsme získali první výsledky. Po úvodní partii byly všechny týmy vyrovnané. Ve druhém kole došlo k roztržení dvojic, teda ne že bychom hráče trhali „vejpůl“, ale každý hráč se musel v partii u stolu spolehnout sám na sebe, protože se tentokrát sešli vždy jeden hráč z každého týmu u jednoho stolu. Jenže ani druhé kolo o pořadí nerozhodlo, neboť pokud se jednomu z dvojce u stolu náramně dařilo, spoluhráč u jiného stolku doslova výsledkově hořel. Třetí kolo bylo velmi zajímavé. Prosadili se hráči z týmu Irenka Tandem, kdy oba získali po 4 bodech. Naopak výsledkově vybouchli Heyráci. Lišák i Knedlík brali u stolků jen po bodu. Čtvrté kolo vneslo do turnaje závěrečné napětí a to doslova se vším všudy. U stolku „A“ se sešly tým Dědina a Irenka Tandem. Stolek „B“ obsadili Dračáci a Heyráci. Lišák s Knedlíkem získali za pořadí u stolu maximum, tedy 7 bodů, zatímco Vykřičník s Otazníkem si připsali do celkového skóre jen 3 body. Podobně nešťastně se „dařilo“ i Helence a Šerifovi. Maple svým posledním tahem získal tolik bodů v kartách, že kdyby Šerif, který byl ještě na tahu, měl kromě zbylých dvou volných karet i kolt, tak se snad na místě rovnou picnul! Irenka Tandem tým tedy získal též maximum: 7 bodů! Hráči z uskupení Dědina jen slabé 3 bodíky.

A jak to všechno nakonec dopadlo? Maple s Irenkou si v turnaji dokráčeli pro zlaté medaile a pohár. Maplemu se hraní na zisk „pokladu“ vyplatilo doslova za vteřinu 12! Druhé místo a stříbrné medaile zaslouženě získali Heyráci. O třetím místě rozhodly pomocné body, respektive součet skóre ze všech 4 her. V tomto kritériu byli o chloupek lepší hráči Helenka a Šerif. Bronzové medaile tak putovaly na Dědinu a do klubovny. Dračáci ve složení Otazník a Vykřičník brali 4. místo. Jejich výkon byl však velmi sympatický, což je v týmech posunulo průběžně na celkové 5. místo. Před dvojicemi je ještě jeden turnaj a to v karetní hře „Prší 48“. Pevně věříme, že se hráči zúčastní, tedy pokud nám to ten koronavirus se všemi těmi již známými opatřeními tak nějak dovolí…

Jinak bychom soutěž dohrávali patrně až po delší době a po dalším radostném „rozvolnění“!

Odpolední soutěž opět rychle utekla. Vyhlášení výsledků a gratulace vítězům jsme zakončili tradiční společnou fotografií. Závěrem musíme dodat, že jsme po dohodě rozhodčích došli k verdiktu – mince „Genius Loci“ si zaslouží všichni hráči, kteří  turnaj hráli.

A co nás čeká dál? Příště se, dle aktuálních možností, sejdeme v knihovně 1.10.2020 přímo na turnaji jednotlivců: „Tiket to Ride – originál mapa USA“.

Přijďte si s námi zahrát! Těšíme se na Vás, začínáme od 16:00 hod.

Váš team Deskovek Ivana a Jarda S.