5. Turnaj Deskovek 2018/2019 Safari Bar (dvojce) – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Zimní atmosféra s čerstvě napadanými vločkami sněhu nás utvrdila v tom, že se blíží Vánoce. Příjemné a vlídné prostředí městské knihovny nás přivítalo k letos poslednímu turnaji Deskovek.

V této předvánoční atmosféře, přesněji 20.12.2018, jsme si naordinovali něco na zahřátí a na důstojnou rozlučku s turnaji letošního kalendářního roku, karetní hru Safari Bar – dvojic. Týmovou spolupráci rodinných klanů a kamarádů jsme si již vyzkoušeli v prvním turnaji v září při Prší a Dobblu. Nyní šlo o to v nasazení týmů vytrvat! Zájem o turnaj v závěru roku byl velký. Sešlo se celkem 8 teamů. Někteří hráči ještě neposlední chvíli před zahájením ladili pravidla, aby se záhy pustili do karetní bitvy!

5. turnaj již druhého ročníku Deskovek v rámci „Knihovního deskohraní“, pořádaný Městskou knihovnou v Praze 5 – Smíchově, na Nám. 14. října ve spolupráci s dobrovolníky, trenéry a lektory ze Společnosti duševních sportů, z.s. Ivanou a Jardou Slaninovými byl, po krátkém technickém úvodu (prezentace hráčů a stručném zopakování pravidel), odstartován v 16:30 hod.

U čtyřech stolů se postupně sešlo několik známých týmů, příkladně „Husiti“, „Fantastická 2“ nebo „Nerozhodní“, nově jsme pak přivítali „Slávii“ a „Barcelonu“. Již od prvního kola bylo patrné, že hráči si nic nedarují a budou svá zvířátka ve frontě prosazovat do „Nebeského baru“ všemi možnými prostředky. Nejpopulárnějšími karetními postavami se stali lachtani – při každé změně „vstupu do baru a vyhazovu na chodník“ vznikal dokonalý chaos a tlačenice, obdobně jako před kterýmkoliv supermarketem se slevami!

Safari Bar je svižná karetní hra, kde každý hráč má za úkol ze svých 12ti zvířátek „protlačit“ do baru co nejvíce. Každé zvíře má nějakou zajímavou vlastnost, která vše dokonale komplikuje. Z každé nově utvořené fronty 5ti zvířat postupují ze začátku první dvě do baru a poslední letí na chodník! Příkladně, krokodýl se prokouše přes všechna zvířata s menší silou než má on sám, zatímco klokan se jednoduše proskáče……. Chameleón se může na okamžik změnit v jakékoliv zvíře, které již čeká ve frontě …. Lev (král zvířat) jde automaticky na začátek fronty před dveře baru…. Samozřejmě, kdo by mu v tom bránil, že?

Jak vidno, průběh byl napínavý až do konce. Rozhodčí měl tradičně v závěru
turnaje plné ruce tužek a popsaných papírků. Ve dvou případech o pořadí  rozhodovaly opravdu jen nepatrné rozdíly ve skóre. Rozhodčí to nakonec vše opět zdárně dopočítal. Takto to nakonec dopadlo:

Vlastností všech baru-chtivých zvířátek dokázali nejlépe využít a 1. místo
v turnaji obsadili Bombeři, kteří získali celkem 32 bodů za pořadí jednotlivých
hrách u stolu. 2. místo si vybojovala „Fantastická 2“ s 31 bodem a 3. skončil tým „Barcelona“ s 29 body za pořadí hráčů u stolu (37 karet v baru). Tým Husiti na 4. místě dosáhl též na 29 bodů za pořadí hráčů u stolu, jenže do baru protlačili pouze 34 zvířátek.

Gratulujeme vítězům a ostatním, kteří podali neméně kvalitní a statečné výkony, přejeme mnoho úspěchů do dalších turnajů. Byl to opět dokonalý týmový souboj se vším všudy, co k tomu patří. Nevyhnuli jsme se sportovnímu, malinko hlučnějšímu, povzbuzování spoluhráčů ve hře. Snad se na nás proto ostatní návštěvníci knihovny nezlobili. Raději se tedy tímto všem dodatečně velmi omlouváme.

Příště se sejdeme hned po Novém roce už 3.1.2019! Čeká nás velká sázková,
prakticky již kultovní, hra – „Dostihy a sázky“! Kdo by ji neznal, že? Pokud se chtějí zapojit i rodiče, je to ideální způsob jak se svými dětmi společně zahájit nový „herní“ rok. Těšíme se na Vás.

Není důležité se zúčastnit všech plánovaných soutěží, ale náhodná či
pravidelná účast každého jednotlivce podporuje zdravou myšlenku udělat něco pro sebe, pro své duševní zdraví, pro své mozkové závity. Zahrát si, poznat nové hry a třeba i nové přátele. Při volné hře i v turnajích mobily vypínáme a raději se soustředíme na partie spolu s ostatními. Ony ty nové moderní technologie to bez nás 2-3 hodinky určitě vydrží!

A co nás čeká v nejbližší době dál? Koncem ledna 2019, po „Dostizích a sázkách“ si zopakujeme další dávku hazardu, tentokráte při hře Velbloudí dostihy. Koncem února pak následuje další kultovní „pecka“ Osadníci  Katanu. V průběhu února se pak můžeme těšit na premiéru karetní hry „Prší 48“, určenou pro 8 – 10 hráčů. Je to premiéra celorepubliková a možná i Evropská. Moc se na ni těšíme!

Určitě sledujte program deskovek na nástěnce v dětském oddělení a na webu Městské knihovny Praha, pobočka Praha 5 – Smíchov. Přijďte si námi i s Vašimi dětmi zahrát!

Těšíme se na Vás při klubovém setkání dne 3.1.2019 od 16:00 hod, a samozřejmě i při těch dalších …….

Váš team Ivana a Jarda S.