4. turnaj Deskovek 2018/2019 – Česká dáma ohlédnutí shrnutí

Pomalu, ale jistě se nezadržitelně blíží Vánoce – štědré svátky radosti a
spokojenosti. Prakticky měsíc před školními zimními prázdninami si uvědomujeme, jak nám ten rok rychle uběhl.

4. turnaj Deskovek 2018/2019 v České dámě hráče Deskovek nezastihl
v úplně dokonalé zdravotní kondici. Chřipky si vybraly svou daň v podobě 9ti omluvenek, a tak se turnaje zúčastnilo pouze 14 hráčů. Našimi vzácnými hosty na turnaji se stali dospělí hráči z klubu z Pobytového rehabilitačního a rekvalifikačního střediska pro nevidomé Dědina, z Prahy 6, Helena Š. a Tomáš S. Helena je současná mistryně ČR v brazilské dámě v kategorii slabozrakých hráčů. Abychom pro naše hosty zachovaly ideální podmínky, hráli na speciálně upravených hmatových deskách. Pro organizátory to nebylo překvapivé. Hrací desky s vyřezávanými figurkami se všem účastníkům líbily mnohem více než obyčejné herní soupravy s obvyklými černými a bílými kameny, jenž známe.

Našim cílem bylo odehrát 7 kol, protože se hrálo švýcarským systémem
losování. Losovací program v každém kole k sobě přiřazoval hráče se stejným bodovým ziskem. Každý, kdo vyhrál, a získal tak 2 body, se v aktuálním kole setkal s podobně šťastným „dvoubodovým“ hráčem. Nutno dodat, že všechny partie byly velice vyrovnané. Kombinace skoků byly zajímavé. Hráčům nechyběla kreativita. Naši hosté měli plné ruce i hlavu práce, aby v každé partii co nejlépe uspěli. Jenže hráči Deskovek z knihovny na Smíchově nedali svou kůži lacino! Bojovali o každý kámen. V závěru partií vymýšleli neobvyklé dámové finty!

Nejúspěšnějším hráčem ze všech se nakonec stal Daddy, který všechny partie (občas jen „o fous“) vyhrál. Jediný bod za remízu mu dokázal „vyrvat“ srdnatě hrající Lišák. Ten dokázal porazit i „mistryni“ Helenu. U Daddyho se však projevila píle a cílevědomost, se kterou se v předešlé sezóně věnoval řešení těžkých dámových diagramů. Myslím, že i díky tomu, byla jeho cesta k turnajovému vítězství lehčí. Jak se říká: „Těžko na cvičišti, lehko na bojišti!“ Daddy vyhrál tedy vše, až na tu jednu partii s Lišákem. Druhé místo v turnaji obsadil Tomáš S., třetí skončil zmíněný hráč Lišák. Na Helenu Š. tak zbylo jen nepopulární 4. „bramborové“ místo. Pořadí na dalších místech bylo velice vyrovnané. 5 hráčů získalo ze 7mi kol 8 bodů a rozhodoval pomocný koeficient. Ostatní hráči v pořadí ztráceli na tyto osmibodové hráče pouze jeden nebo maximálně dva body. Nejmladší hráč Kylloren získal 7 bodů.

Všem zúčastněným děkujeme. Hráčům Heleně a Tomášovi děkujeme za jejich čas, který nám věnovali. Vítězům gratulujeme a ostatním přejeme mnoho štěstí v dalších turnajích. Určitě velký dík náleží i kolektivu knihovny, která nám umožnila turnaj pohodlně uspořádat v klubovně. Byl to pro hladký a svižný průběh akce velmi dobrý nápad.

Závěrem musíme opět dodat, že vyhráli všichni, kteří se turnaje v České dámě zúčastnili. Marodům přejeme brzké uzdravení a těšíme se na účast všech v dalším plánovaném, již 5.turnaji Deskovek, který nás čeká 20.12.2018! V předvánoční atmosféře se necháme opájet „Safari barem“! Turnaj v této oblíbené karetní hře je koncipován pro rodinné a týmové dvojice, kde se u stolu sejdou vždy dva hráči ze dvou týmů. Kdo protlačí do baru nejvíce zvířátek, samozřejmě vyhrává! Přijďte si s námi zahrát! Těšíme se na Vás při dalším klubovém setkání dne 29.11.2018 od 16:00 hod.

Váš team Deskovek Ivana a Jarda S.