MČR 2024 v Syllabatimu ohlédnutí a výsledky

O víkendu ve dnech 25. a 26. května proběhl již druhý ročník Mistrovství České republiky v karetní hře Syllabatim pro nevidomé a slabozraké hráče. Na tuto, námi jako organizátory, dlouho předem připravovanou akci se všichni přihlášení účastníci už moc těšili. Přiznáme se, my také. Přípravě jsme věnovali významný podíl ze svého volného času.

Dříve však než rozebereme průběh turnaje a prozradíme nejčerstvější výsledky, vrátíme se na okamžik k historicky prvnímu turnaji v ČR. Pokud si někteří z vás dobře pamatují, tak ten proběhl v termínu 25. a 26. června 2022 v prostorách Klubovny SDS na Smíchově. Tehdy se přihlásilo celkem 20 hráčů, kteří před tím ve střediscích SONSu a TyfloCenter prošli náročnou kvalifikací. Po dvou dnech velké Smíchovské karetní bitvy se zrodily historicky první dvě mistryně ČR v Syllabatimu. V kategorii nevidomých hráčů se jí stala Zuzana Duchoňová z České Lípy. V kategorii vidící a slabozrací hráči vyhrála svůj historicky první titul v Syllabatimu Zuzana (tehdy ještě Jandová) nyní Lehká též z České Lípy. Dlouho s ní držel krok Martin Plesnivý, ale závěrečnou koncovku si Zuzka bodově pohlídala a vyhrála premiérový titul s velkým bodovým náskokem.

Do letošního open Mistrovství ČR 2024 v Syllabatimu se nám přihlásil rekordní počet účastníků. Kvalifikace se nekonaly, neboť pořadatelé chtěli hru zpřístupnit co největšímu počtu zájemců. Nutno dodat, že organizační tah to byl správný. Přihlásilo se 25 zájemců a s doprovodem i organizátory se nás ve středisku na Dědině sešlo celkem 31. Poskládat hráče do ubytovací kapacity nemalého střediska byl celkem velký kumšt. Na některé Pražáky, v rámci dosahu blízkého bydliště, se komfortu ubytování na Dědině bohužel nedostalo a museli v sobotu večer vážit cestu do svých blízkých domovů.

Podmínky celé soutěže byly pořadatelem mistrovství opět luxusně nastaveny. Kdo chtěl zabojovat o titul mistra republiky, měl velkou příležitost. Nejpočetnější skupinku hráčů tradičně přivedla šéfka výpravy z TyfloCentra Plzeň Lenka Potůčková, celkem 11 hráčů i s doprovodem. Z České Lípy se zúčastnilo 8 hráčů, z Dědiny vstoupilo do akce 7 účastníků a z Ostravy k nám zavítaly 2 odvážné hráčky.

Sobotní ráno měli organizátoři dost napilno. Příprava hrací místnosti zabrala nejvíce času. Jídelní stoly se vmžiku změnily na herní doupata jedné z nejpopulárnějších karetních her mezi nevidomými hráči. Jiné stoly posloužily na prezentaci věcných cen, drobných odměn, diplomů, medailí a především pohárů, kterým ty dva „mistrovské“, 60 centimetrů vysoké, bez pochyby výstavce dominovaly. Současně vystavený stálý „pohár mistrů Syllabatimu“ měl mezi ostatními své důstojné místo. Hrdě totiž nesl štítky se jmény dvou prvních vítězek turnaje z roku 2022!

Vše tedy na čas a dokonale připraveno, hráči se pomalu scházejí, podává se občerstvení, káva, čaj, limonády a obložené chlebíčky, které každému po dlouhé cestě přišly určitě vhod. Nezadržitelně se schyluje k zahájení náročné dvoudenní akci. Zazněl známý zvuk zvonečku, rozhodčí se ujal slova, přivítal hráče, seznámil účastníky s podmínkami, propozicemi i programem celé soutěže a poděkoval přítomným kuchařkám za obětavost, se kterou nám měly po oba dva dny chystat předem objednané kulinářské dobroty.

Telefony a chytré hodinky utichly. Napětí v sále stouplo na maximum. Ke stolku rozhodčího se sešly asistentky, aby mohly vylosovat první zahajovací partii o 4 kolech. Ten den losovaly ještě třikrát. Do oběda jsme měli v plánu odehrát celkem dvě partie, ale to se úplně nepodařilo. Po výtečném obědě jsme však odpolední časový plán celkem s přehledem dohnali. Zbývající 3 partie, každá o 4 losovaných kolech, proběhly celkem svižně, večeře byla rychlá, country kapela přijela včas. Večerní kulturní program mohl hravě začít. Byl pestrý, veselý, tancovalo se a došlo i na oblíbené vědomostní „párty hry“. Na tomto místě musíme ještě jednou velice poděkovat Petře Dienerové, která nám během živého vystoupení skupiny Staré Sedlo zazpívala nejednu krásnou a známou country písničku. Celý sál byl nadšen a vřelý potlesk neměl konce. Nakonec zpívali všichni. To se opravdu líbilo.

Samozřejmě rozhodčí se stačil během večera ponořit do výsledků kvalifikačního dne. A co na to počítač? Že mlčí?… ne, ne. Vydal svá tajemství – jména nedělních finalistů soutěže. Postoupili jen někteří papíroví favorité, dva noví účastníci Josef Lopata z TC Plzně a Marie Černá ze Stvolínek, hrající za klub Společenství duševních sportů, z.s. Praha. Celkem 12 hráčů si vybojovalo účast v nedělním finále. Zbývajících 13 hráčů se ocitlo v „B“ skupině, ve které se též hrálo o pohár, diplomy, medaile a neméně hodnotné ceny.

V nedělním Áčku jsme tedy uvítali hráče a hráčky po šesti z obou kategorií v následujícím pořadí dle celkových bodů ze sobotní kvalifikace:

Zuzana Duchoňová 452 bodů
Lenka Potůčková 407 bodů
Josef Lopata 385 b.
Radek Baštář 382 b.
Tomáš Resl 380 b.
Zuzana Lehká 380 b.
Marie Černá 374 b.
Lenka Čermáková 333 b.
Radek Halas 326 b.
Jožko Budzák 300 b.
Jaroslava Hudečková 285 b.
Petra Dienerová 263 b.

Z přítomných finalistů nebylo možné předem odhadnout mistra či mistryni. Hrálo se opět od čistého skóre, tedy od nuly. Štěstí na karty, znalost češtiny a velká slovní zásoba byly předpokladem k vytouženému úspěchu! Opět nebyla nouze o netradiční slova či vtipné hlášky a komentáře aktérů turnaje. A kdo si s tím vším během dvou nedělních partií nejlépe poradil? Doplňujeme, že první partie se hrála na celých 7 kol, druhá partie pak na 4 kola tradičně vylosovaná.

Podrobné výsledky najdete v připojených tabulkách v PDF formátu pod tímto článkem. Ale pro všechny případy uvádíme konečné pořadí od posledního k nejlepšímu:

Kategorie vidící hráči:

6. místo – Tomáš Resl 170 bodů (Klub SDS)
5. místo – Marie Černá 174 bodů (Klub SDS
4. místo – Josef Lopata 207 bodů (TyfloCentrum Plzeň)
3. místo – Lenka Potůčková 214 bodů (TC Plzeň)
2. místo – Zuzana Lehká 241 bodů (Klub SDS)
Mistr ČR pro rok 2024 v Syllabatimu se stal Radek Baštář 251 bodů! (TC Plzeň)

Kategorie slabozrací a nevidící hráči:

6. místo – Petra Dienerová 0 bodů (Klub Dědina) pro nemoc odstoupila z
A finále
5. místo – Jaroslava Hudečková 74 bodů (SONS Česká Lípa)
4. místo – Radek Halas 170 bodů, (TC Plzeň)
3. místo – Jožko Budzák 188 bodů (Klub Dědina)
2. místo – Lenka Čermáková 239 bodů (Klub Dědina)
Mistryní ČR pro rok 2024 v Syllabatimu se stala Zuzana Duchoňová 273 bodů (SONS Česká Lípa)
Mistru, mistryni i všem ostatním na dalších místech srdečně gratulujeme!

Ještě, abychom nezapomněli na nedělní finále „B“, které už nebylo rozlišeno na kategorie. Vítězkou se stala, pohár, medaili, věcnou cenu a diplom převzala Irena Honzíková (Klub Dědina) s celkovým ziskem 278 bodů. Druhé místo obsadila Irena Brichzínová (TC Plzeň) se součtem 241 bodů, na třetím místě skončila Helena Škramlíková (Klub Dědina) s celkovým skóre 239 bodů! Ostatní umístění hráčů najdete v příloze ve formátu PDF pod textem tohoto článku.

Nejlepším hráčům z B skupiny gratulujeme, stejně jako všem ostatním, kteří se této náročné soutěže zúčastnili. Současně jsme ocenili i nejlepší výkon víkendu, což bylo 210 bodů v jedné partii, které získala Irenka Brichzínová.

Sobotní párty hry vyhrály celkem tři družstva, poskládané z těch účastníků, kteří společensky vydrželi náročný sobotní program až do konce. Velkou bednu s překvapením si společně rozdělily týmy za účast v kvízu písniček a znělek z TV seriálů a filmů:

1. místo Plzeňští Jiříci, Legendy, Neřízené střely se shodným počtem bodů 37,
2. místo vybojovali hráči týmu Plzeňští Pepíci 36 bodů,
3. místo získaly dva týmy s názvy: Peklo a Aréna oba shodně se ziskem 31 b.

Týmová spolupráce v Syllabatimu skončila následujícími celkovými výsledky, ve kterých se sčítaly body vždy pouze třem nejlepším hráčům z družstva:

1. místo – Neřízené střely 1.896 bodů (celkem 2.326 bodů za 4 hráče)
2. místo – Aréna 1.597 bodů (celkem 2.340 bodů ovšem za 5 hráčů)
3. místo – Plzeňští Jiříci 1.567 bodů (celkem 1.922 bodů za 4 hráče)
4. místo – Plzeňští Pepíci 1.507 bodů (1.752 bodů za 4 hráče)
5. místo – Legendy 1.392 bodů (celkem 1.655 bodů za 4 hráče)
6. místo – Peklo 1.351 bodů (celkem 1.698 bodů za 4 hráče)

Neřízené střely hrály ve složení: Lehká, Duchoňová, Duchoň, Resl.
Aréna hrála ve složení: Čermáková, Škramlíková, Kielarová, Vicherová, Uher.
Plzeňští Jiříci se sešli ve složení: Potůčková, Halas, Holzinger, Brichzínová.
Plzeňští Pepíci hráli ve složení: Baštář, Lopata, Brožková, Brožek.
Legendy sestavily tým: Honzíková, Budzák, Kožár, Dienerová.
Peklo se sešlo s hráči: Černá, Straková, Hudečková, P. Straka.

V nedělním slavnostním vyhlášení výsledků jsme za účasti paní ředitelky Bc. Naďy Modráčkové předali všechny medaile, diplomy i zajímavé ceny. Na zdárný konec báječné akce jsme si společně připili šampaňským, oslavili jej dorty s fontánou a pořídili pár fotek. Pevně věřím, že se víkend všem líbil, vydařil se, a že se můžeme již na podzim tohoto roku pustit směle do dalšího mistrovství, tentokráte netradičně v novém formátu – v souboji týmů ve dvou variantách dámy. A to bude teprve výzva!

Určitě na konci naší skoro reportáže z dění musíme poděkovat všem zúčastněným hráčům, jejich doprovodu, organizátorům a personálu střediska, rozhodčím i asistentům rozhodčího, kteří závěrečné výsledky zpracovali velmi rychle a přesně, současně musíme poděkovat i přítomnému mediálnímu zástupci časopisu ZORA redaktorovi Petru Maškovi, od kterého se těšíme na tradičně solidní záznam z akce ve zvukové části časopisu ZORA. V neposlední řadě velké poděkování patří paní ředitelce Bc. Nadě Modráčkové ze střediska na Dědině, která nám umožnila zajistit ubytování a stravu pro statečné „sportovce“, což přispělo ke zdárnému zvládnutí celé soutěže.

Fotky a videa z akce ještě zpracováváme. Brzy je najdete na našich stránkách SDSZS.CZ

Těšíme se zase někdy příště při soutěži a dobré zábavě!

Za organizátory akce MČR v Syllabatimu 2024
Jaroslav a Ivana Slaninovi