1. trénink hráčů bowlingu v České Lípě

Velice zajímavou sportovní akci se podařilo uspořádat zaměstnancům a členům oblastní odbočky SONS v České Lípě. Jak se říká „sportem ku zdraví!“ I „Deskovky“ si občas musí protáhnout tělo, ačkoliv mezinárodní dáma je ve světě (nikoliv doposud u nás) uznávaná sportovní disciplína podobně jako šachy. Ovšem ani u nich si hráči moc nezaběhají. Tak jsme pozvání a současně i sportovní výzvu za spolek Společenství duševních sportů, z.s., dne 29.9. s nadšením přijali.

Příjezdem ve 13:15 hod do České Lípy ve složení: Iva, Irenka a já (trenér) jsme zahájili společné sportovní odpoledne. Před hotelovým komplexem Olympia se postupně skoro všichni přihlášení sešli. A že nás rozhodně nebylo málo! Prostředí u bowlingových drah bylo příjemné, obsluha ochotná, nápoje povzbudily do hry snad každého z příchozích hráčů.

Pro nevidomé kategorie B1, tedy pro hráče s nejtěžším zrakovým postižením,  jsme připravili celkem užitečnou vychytávku – improvizované „naváděcí madlo“, které cestu autobusem s námi z Prahy přečkalo bez úhony. Lidově řečeno „zábradlí“ slouží nevidomým k orientaci v prostoru. Je umístěno před začátkem, souběžně s okrajem bowlingové dráhy. Má za úkol hráče navigovat při provádění hodu tím správným směrem.

Z prvních hodů i výsledků bylo patrné, že hráči se s místní dráhou teprve seznamují a dráhy naopak s nimi. Rozhodně nebyly na pořadu dne „úlety“ podobné těm z veselých filmů, kdy příkladně blondýnka odhodila kouli z velké výšky, následně se divila proč se koule nekutálí, jen se zabořila do palubek, nebo že zapomněla prsty v kouli a doplachtila s ní až na konec do vítězného striku! Nebylo tomu tak. Všichni hráči, rozděleni do dvou družstev na dvou drahách, hráli zodpovědně, s celkem obstojnou technikou jednotlivých hodů i dorážek. Díry v palubkách se nekonaly, žádná z hráček neproletěla skrze bowlingový smeták!

Za velkého vzájemného povzbuzování 1. kolo vyhrálo družstvo ve složení: Fanda, Zuzka, Mirka, Irenka a Jarda s celkovým výkonem 329 bodů!. Tým na vedlejší dráze ve složení: Jarka S., Martin, Jarka H., Ilona a Marie statečně vzdoroval a dotáhl svůj celkový výsledek k 284 bodům. Druhé kolo náš tým již z časových důvodů ani nezačal. Rychlejší, dohrávající konkurence se ve druhém kole výrazně zlepšila. S celkovým výsledkem 332 bodů by nás, oproti prvnímu kolu, „trhla“ o tři bodíky! Jenže, my bychom se taky určitě zlepšili… o kolik, to poznáme až někdy příště.

Závěrem musíme dodat, že odpoledne bylo báječné, atmosféra kamarádská, ve sportovním duchu a s mimořádným nadšením každého hráče. Velice rychle nám to uteklo. Z výsledků ještě dodáváme, že na třetím místě skončila Maruška s náhozem 66 bodů, druhá Mirka 76 bodů a vítězem malé trofeje z 1. tréninku se stala Ilonka s 91 body. Vyhráli však všichni, co přijali pozvání, dostáli svým slibům, přišli si zahrát a užít si prima společné odpoledne. Těšíme se na další – říjnový trénink, současně na další velký kopec zábavy!

Za spolek Společenství duševních sportů, z.s.
Jarda a Iva