5. Turnaj Deskovek 2019/2020 Dostihy a sázky dvojice – ohlédnutí za průběhem a výsledky

Ve čtvrtek 19.12.2019 jsme se v dětském oddělení Městské knihovny na Smíchově sešli, abychom si letos zahráli poslední týmový turnaj. Dostihy a sázky jsou již několik desetiletí stále nejoblíbenější kultovní deskovou hrou nejen v Čechách. Nechybí napětí, náhoda a především adrenalin ze sázení. Liga Deskovek má svou samostatnou kategorii dvoučlenných týmů. Abychom dokázali na konci sezóny najít a vyhodnotit nejlepší dvojici, je nutné připravit a odehrát několik turnajů, určených právě pro ně, které ukážou správného soutěžního ducha a sílu spolupráce.     

Do úplně posledního turnaje roku 2019 se přihlásilo pouze 8 dvojic. Těsně před prázdninami měli někteří hráči školní besídky a jiné předvánoční povinnosti. Ve svátečně laděné atmosféře knihovny se rozlosovaly týmy k jednotlivým stolům. Losování mělo trochu zdržení, neboť se čekalo na příchod posledních přihlášených. Pravidla hry Dostihy a sázky jsme museli mírně upravit, aby hra ve dvojici měla herní smysl a neztratila nic ze svého kouzla. Pro organizátory je někdy celkem náročné, vymýšlet nové varianty něčeho, co  přímo vstupuje do skoro železné tradice a vžitých ustálených pravidel. Po korekci posledních detailů a s příchodem opozdilců, mohla být hra již zahájena. Při sudém počtu týmů se hrálo u 4 stolků. Snad lepší, původně zamýšlená varianta, aby by hrály 3 týmy u jedné desky, tak nebyla technicky možná. Deváté družstvo se nepodařilo poskládat. To byla možná velká škoda. Rozhodně průběh partií, při účasti více hráčů u stolu, by byl mnohem zajímavější s intenzivnějšími zážitky a větším napětím. Pokud se jednomu ze dvou týmů u stolu hned od samotného začátku nedařilo, zvrátit takový průběh bylo v další části partie pro dvojici již dost obtížné. To je hra! Kousek štěstí k ní patří. Jen jej asi nemohou mít úplně všichni najednou.

Hrálo se pouze jedno kolo s časovým limitem 2 hodiny nebo do vyhlášení bankrotu jednoho z týmů. O celkovém pořadí v turnaji rozhodoval co nejvyšší zisk všech prostředků a jejich součet za oba hráče bez ohledu na to, u kterého stolu hráli. Peníze, celé stáje, koně, dostihy, potažmo i dluhy, měli oba hráči ve dvojici vždy společné. Los opět prokázal svůj vtip a rozmařilost. Ke stolku A dal dohromady týmy: „Husiti“ ve složení Terminátor a Daddy a tým „Dračáci“ – Bárta s Otazníkem. U stolu B se sešli „Sluníčko tým“ – Sluníčko s Goofym a „Irenka tým“ – již sehranou dvojici Mapleho a Irenku. Ke stolu C los přisoudil svá místa „Heyrákům“ a „Růža týmu“. Zdá se, že Růža tým se ve složení Růža + Tofi již ustálil. Ovšem v týmu Heyráků už svou účast definitivně ukončil Lišák. Jeho školní a mimoškolní povinnosti jsou, dle jím zaslaných SMS informací, v přímém termínovém konfliktu s našimi Deskovkami. Velká škoda. Osamocená hráčka z této dvojice – S.A. tedy opět narychlo, před začátkem turnaje, hledala za parťáka Lišáka náhradu. Našla ji celkem dokonale ve hráči Vykřičníkovi. Stůl D doladili svou účastí „Mimi tým“ – tedy hráč Mimi hrající se Šerifem (Mimiho parťáci, díky pracovním povinnostem, na turnaj nemohli přijít) a právě příchozí velmi silná, dokonale sehraná dvojice: „Nerozhodní“ ve složení Zikmund a Janar.

Dostihy začaly. U desky A svou jízdu výborně zahájili Dračáci. Husiti se několikrát vmanévrovali do Distance a situace pro ně začala být od samotného začátku vážná. Zabojovali však. Po vymanění se z nepřízně Distancového a Dopingového políčka, hru dobrými investicemi a sázkami v pravý moment nakonec otočili ve svůj prospěch. Po dvou hodinách se Dračáci ocitli, bohužel, v těžkém bankrotu. To však bylo již v době, kdy hru po devastující sázce soupeřů, dohrával už jen sám statečný Vykřičník.

U desky B byla situace celkem dlouho vyrovnaná. Sluníčko i Irenka tým si pevně držely své koně až do momentu, kdy přeci jen došlo k obchodu, který Maple patrně špatně odhadl. Misky vah štěstí se tak po chvíli hry přiklonily na stranu Sluníčko týmu, jemuž šéfoval a taktiku volil srdnatě hrající Goofy. A tak v závěru partie se i družstvo Irenky ocitlo v jemně záporných číslech, řádově necelých 200,- DK (dostihových korun).

Stůl C měl zpočátku vyrovnanou bilanci. Heyráci se sice dobře rozjeli, ale Růža tým odolával se štěstím velmi dobře. To jej však opustilo v momentě, kdy hráčka Tofi musela odejít a Růža držela týmový prapor statečně sama. Je velká škoda, když v týmové spolupráci jeden z hráčů musí hru opustit dříve. Přesto se samotné Růže podařilo vše uhrát v solidních kladných číslech a získat i nějaký bodový příděl pro družstvo do celkové ligové tabulky.

Situace u stolu D byla pro Mimi tým jednou velkou katastrofou. Od samotného začátku oba hráči Šerif i Mimi střídavě padali do Dopingu. Pravidelně házené šestky jsou sice fajn, ale jen v „Člověče nezlob se“. V Dostizích a sázkách znamenají STOP! Nerozhodní dokonale využili vzniklé situace. Super začátek jim vycházel jak z „partesu“. Nákup koní stíhal nákup dalších koní. Lukrativní trenéři na hromádku majetku Nerozhodných rychle přibývali. Mimi tým se později zoufale snažil eliminovat úvodní škody drobnými obchodními aktivitami. Dokonce jim dočasně svitla naděje na úspěch, kdy se oba hráči dostali k pořízení prvních dostihů na koně z kompletní stáje, ale to bylo v této partii vše. Nejlepší možnost k sázení propásli a později už více nabídnutého štěstí neměli. Jak se říká: „Kdo zaváhá, …. “ Další průběh byl více-méně jednoznačný pro tým Nerozhodní. Jen časový limit zabránil tomu, že i Mimiho družstvo nakonec málem skončilo v dluzích.

A jak to tedy po sečtení všech účtů skončilo? Kalkulačky jsme naštěstí nezavařili!

Na 8. místě se ocitli Dračáci – skóre kleslo, bohužel, na minus 12.020,- DK.

Lepší příčku obsadil Irenka tým – jemné mínus 180,- DK.

6. místo si doslova vybojovali, možná lépe řečeno: dopingově „protrpěli“ Mimi tým s bilancí plus 6.220,- DK.

5. místo obsadil Růža tým, neboť statečná Růža ustálila prostředky na konečných 68.940,- DK!

4. místo získal Sluníčko tým se ziskem 159.600,- DK a jen o necelých 1.500,- DK jim unikla bronzová medaile.

Tu naopak získal a  3. místo tak obsadil tým Nerozhodní se ziskem 161.080,- DK.

2. místo a stříbrné medaile si zasloužili po velkém obratu ve hře Husiti se ziskem 187.420,- DK.

Největšího obchodního ducha se štěstím v zádech prokázali Heyráci se ziskem 239.320,- DK. Pro letošek získali 1. místo, poslední zlaté medaile a poháry. Gratulujeme vítězům i všem zúčastněným!

Předvánoční odpoledne nám tradičně rychle uteklo. Na závěr jsme pořídili ještě společné fotografie s datem 2019. Ty příští momentky ponesou ve svých popiskách už rok 2020! Čeká nás ještě spousta turnajů.

Všem hráčům, rodičům a účastníkům přejeme krásné a klidné prožití Vánočních svátků, hodně štěstí, zdraví, úspěchů a pohody, nejen u deskových a karetních her, po celý příští rok 2020! 

 A co nás čeká po prázdninách v lednu 2020? V úvodu nového roku si zopakujeme BANG! s rozšířením Město duchů a připravíme se na turnaj v deskové hře Repello. Připomeneme si Colt Express, legendární hru Maršál a Špión. Sázkám dáme průběh v klasickém Pokeru. Veškerá pravidla si připomeneme v průběhu pravidelných čtvrtečních Deskovek. Přijďte si s námi zahrát! Těšíme se na Vás při dalším klubovém setkání ve čtvrtek, dne 9.1.2020 od 16:00 hod.

  Váš team Deskovek Ivana a Jarda S.