8.Turnaj Deskovek 2018/2019 Osadníci z Katanu – ohlédnutí za turnajem a výsledky

Osadníci z Katanu jsou mezi tradičními deskovými hrami již nesmazatelně zapsány. Kultovní hra baví své fanoušky již více jak 15 let a určitě bude bavit i další generace! Již základní verze od vydavatelství ALBI je velmi zajímá a dává hráčům prostor k uplatnění různých svých postupů a strategií, ať jsou to třeba zrovna ty obchodní nebo budovatelské. Štěstí je ovšem taky důležité! Kdo z osadníků by jej neměl, asi by na neobydleném ostrově Katanu sotva přežil. Existují i různá rozšíření k této hře, která si v klubu Deskovek také někdy vyzkoušíme.

Dne 28.2. jsme se sešli v dětském oddělení pobočky Městské knihovny na Smíchově, těšíce se na plánovaný turnaj. Příprava hracího prostoru nám nezabrala příliš času. Hráči přicházeli akorát včas a kamarádsky, tak jak to v klubu již tradičné bývá, pomohli s přípravami. Se zájmem se přišli podívat i noví návštěvníci a do turnaje se s velkým nadšením následně zapojili. Možná to pro někoho může být překvapením, ale turnaje se zúčastnil i jeden úplně nevidomý hráč Jarda. Asistentku mu dělala Irena, spoluhráčka z klubu deskových a karetních her pro nevidomé a slabozraké hráče ze střediska Dědina. Hráli společně jako jeden hráč pod přezdívkou „Tandem“, kterou jim celkem vtipně poradila Janar. Přezdívka se okamžitě ujala, všichni souhlasili, a tak si poprvé mohl nevidomý hráč zahrát hru Osadníci z Katanu pro vidící hráče. Tandem v turnaji vůbec nedopadl špatně. Se svými výsledky i zážitky byli hráči spokojeni.

8. turnaj druhého ročníku Deskovek v rámci „Knihovního deskohraní“, pořádaný Městskou knihovnou v Praze 5 – Smíchově, na Nám. 14. října ve spolupráci s dobrovolníky, trenéry a lektory ze Společenství duševních sportů, z.s. Ivanou a Jardou Slaninovými byl, po krátkém technickém úvodu (prezentace hráčů a stručném upřesnění pravidel), odstartován v 16:25 hod. Hrálo se u třech stolů po 4 případně 3 hráčích. Bodový zisk ve hře jsme snížili na 7 bodů místo obvyklých 10ti, abychom turnaj, který byl plánován na 2 kola, mohli do konce otvírací doby knihovny dohrát, stačili spočítat a vyhlásit výsledky. Pro všechny případy byl stanoven časový limit 50 minut. I přes tato pochopitelná omezení si všichni hráči hru dostatečně užili.

První kolo naznačilo možné favority celého turnaje. U stolku „A“ se sešli: Daddy, Lišák, Janar a Zikmund. U stolku „B“ hráli: Terminátor, Maple, Zelenáč/corp. S.A. a Tomáš. Stolek „C“ obsadili: Bart, Tandem (Jarda+Irena) a Knedlík. Šerif, který si chtěl původně taky zahrát, se stal nakonec managerem stolu, aby vzniklé herní situace mohl nevidomému Jardovi správně komentovat.

Hned první kolo přineslo překvapení. Vítězi u stolů se stali: Lišák, Terminátor a Tandem, kteří díky svým strategickým rozhodnutím dokázali nejlépe reagovat na vzniklé herní situace.

Druhé kolo přisoudilo k jednotlivým stolům hráče následovně: U stolu „A“ se sešli Terminátor, Tandem, Lišák, Zikmund. Stůl „B“ přivítal S.A., Mapleho a Barta. Stůl „C“ obsadili: Janar, Tomáš, Knedlík/corp. Zelenáč a Daddy.

V druhém kole se nejlépe dařilo Terminátorovi, Maplemu a Daddymu. Body za pořadí u stolu se u několika hráčů sešli shodně. Musela tedy rozhodovat pomocná kritéria: příkladně jako součet bodů dosažených v obou hrách, dále pak případně počet vesnic a počet měst.

A jak to vše dopadlo? Celý turnaj s naprosto přesvědčivými výsledky – 2x vítěz kola a bodový zisk za pořadí u stolů – celkem 16 bodů, získal Terminátor. Nutno dodat, že z jeho povedeného „dobového“ kostýmu „Osadníka z Katanu“, který měl na sobě, měli hráči poněkud respekt. Převlek byl opravdu dokonalý, přímo jako z obrázků, které známe ze hry. Terminátorovi touto cestou děkujeme za úspěšnou propagaci hry a za dokreslení báječné turnajové atmosféry „Osadníků z Katanu“! Odměna v podobě „Genius Loci“ ho nemine.

Na druhém místě se umístil statečný Lišák, který ve velké konkurenci hráčů obstál téměř na jedničku. Zisk 14 bodů za pořadí u stolů, s lepším pomocným skórem, mu zajistil návrat na první příčku ligové tabulky! Gratulujeme. Třetí místo obsadil, matador všech známých turnajů OzK (včetně těch mistrovských) – Maple. Při shodném počtu bodů 14 za pořadí u stolů, rozhodla až pomocná kritéria. Možná to bylo pro něho trochu zklamání, ale asi tu přece jen chyběl trénink s dětmi i s dospělými v klubu Deskovek MK Smíchov. Kdo netrénuje, nevyhrává!

Další místa obsadili: 4.- Bart, který předvedl naprosto fantastický výkon a jeho dvě druhá pořadí u stolů svědčí o tom, že bude dobrým „Katanistou“!

5.- Daddy, který se před debaklem zachránil až v druhém kole!
6.- Tandem, k čemuž oběma hráčům Jardovi i Irence gratulujeme!
7.- Zikmund, jehož statečný boj, bohužel, na více nestačil.
8.- Janar, která se po obě kola marně probíjela přes nepřízeň čísel a zlomyslné náhody.
9.- S.A., 10.- Tomáš a 11.- Knedlík.

Čtvrteční odpoledne nám opět rychle uběhlo jako voda. Nebyla nouze o napínavé děje, zejména pak, kdy štěstěna a náhoda byly k jednotlivým hráčům někdy až škodolibé a vrtkavé. Jinde však zase trochu přilepšily.

A co nás čeká příště? 7.3.2019 si osvěžíme svou paměť a znovu se podíváme na hru Colt Express. Hra se již na českém trhu neprodává. Zopakujeme si oddychové Abalone. 14.3.2019 proběhne premiéra 6 barevných mariášových jednohlavých hracích karet z produkce SDS, z.s. Možná přivítáme i  samotnou tvůrkyni grafických návrhů a zahrajeme si v ČR premiérový miniturnaj dvojic v „Prší 48“. 21.3. si dáme poslední trénink, abychom 28.3.2019 odehráli již 9. turnaj v „Colt Expressu“ a především v té nejlepší hráčské formě!

Závěrem obvyklé upozornění: Není důležité se zúčastnit všech plánovaných soutěží, ale náhodná či pravidelná účast každého jednotlivce podporuje zdravou myšlenku udělat něco pro sebe, pro své duševní zdraví, pro své mozkové závity. Zahrát si. Poznat nové hry a třeba i nové přátele. Při volné hře i v turnajích mobily vypínáme a raději se soustředíme na partie spolu s ostatními. Ony ty nové moderní „hračky“ to bez nás 2-3 hodinky určitě vydrží!

Sledujte program deskovek na nástěnce v dětském oddělení a na webu Městské knihovny Praha, pobočka Praha 5 – Smíchov, určitě Vám prozradí mnohem více. Přijďte si mezi nás zahrát 7.3.2019 od 16:00 nebo v kterýkoliv následující čtvrtek. S přáním příjemné zábavy ve hře se na Vás těšíme.

Váš team Ivana a Jarda S.